Innkallingstrening

Jeg nevnte såvidt innkallingstrening i forrige innlegg. Jeg tenkte derfor at jeg skulle dele noen av tankene mine rundt den øvelsen med dere.

Jeg har trent mye på det jeg kaller for «super-innkalling». Jeg skiller mellom super-innkalling og hverdags-innkalling. Hverdags-innkallingen er dette: «kom hit da, Ebbie», «hit», «her», «nå må dere komme» osv.

Når vi trener hverdags-innkalling, får hundene kanskje en godbit/kos/ros noen ganger når de kommer, andre ganger ikke. Det sier seg selv at det ikke blir en veldig sterk innkalling. «Får jeg en belønning når jeg kommer, eller gjør jeg det ikke. Lønner det seg for meg å komme til papsen, eller skal jeg springe og jage nabokatta». Da er vel valget veldig enkelt å ta. Hunden springer etter katta, for den forventer ikke å få en belønning inne hos deg.

SUPER-INNKALLING.

Jeg trener inn super-innkallingen på en helt spesiell måte, som fungerer veldig fint for meg og hundene mine. Denne fremgangsmåten benytter jeg meg av når jeg holder kurs og privattimer, også.

Tanken er at når hundene hører denne spesielle innkallings-lyden, skal de omtrent «snu i lufta» og komme i full fres inn til meg. Hundene skal ha en kjempestor forventning og stor motivasjon til meg og belønningen som de vet at de alltid får inne hos meg. Jeg skal ha en mye større verdi for hundene, enn alle andre fristelser rundt meg. Lyden blir trent inn og skal være omtrent automatisert, og «sitte» når en virkelig trenger det.

Dette er noen av leikene mine hunder er glade i å bli belønnet med + godbiter, selvsagt. Finn den typen belønning som din hund virkelig elsker, og bruk den belønningen kun når dere trener super-innkalling. Da kommer du langt i øvelsen. Husk bare at verdien på belønningen kan variere over tid, og at du derfor må bytte belønning innimellom.

P1020588

Pia er glad i å leike med meg.

P1020594

Det likte Ebbie også veldig godt.

P1020559

Fanterampen likte å leike med fuglen sin. Den la jeg veldig ofte i sporslutt, når vi trente spor.

P1020500

Jeg har brukt super-innkallingen flere ganger. Jeg blir like glad for at den fungerer hver gang jeg bruker den. En av gangene jeg brukte den, var da jeg gikk tur med Pia og Ebbie i Ljøtelende på seinhøsten i fjor.

Vi gikk ned mot Tunhovdfjorden og plutselig begynte Pia å «jakte». Hun sprang med bust på nakken, hoppet og spratt hit og dit og jeg skjønte med en gang at her var det et eller flere dyr. Eller så hadde det vært noen dyr der like før vi kom. Jeg kikket meg rundt, men jeg så kun ekornspor og harespor i nysnøen. Jeg kunne ikke se noen dyr og tenkte at vi skulle gå litt til før vi snudde. 

Pia og Ebbie sprang rundt i full fart fortsatt og jeg begynte å bli litt engstelig for hvilket dyr som hadde vært der. Da jeg kom opp på en liten bakketopp, så jeg dem. Reinsdyr, en kjempestor flokk! De sto helt stille foran meg, omtrent som en vegg. De sto med ansiktene mot meg og jeg kjente at jeg nesten fikk panikk. Pia og Ebbie sto mellom meg og flokken, på ganske lang avstand fra meg. Jeg bråsnudde, ropte ut super-innkallingslyden min to-tre ganger og tok beina fatt. Jeg sprang alt det jeg var god for. Da jeg snudde meg for å se hvordan det gikk med Pia og Ebbie, kom de i full fres mot meg og stoppet ikke før de sto helt nærme meg. Super-innkallingen handler bla. om at hundene skal komme helt inn til meg og ikke stoppe på noen meters avstand fra meg.

Jeg hadde ikke med meg noen belønning til dem (antageligvis første gang i historien), men jeg kastet vottene rundt meg og så lekte vi heftig med dem,  – lenge.

Jeg hørte ingen hover og dundrende bein, derfor regnet jeg med at flokken fortsatt sto stille. Vi gikk i motsatt retning en times tid og heldigvis møtte vi ikke på flere reinsdyr på turen.

En annen gang jeg brukte super-innkallingen min, var da vi gikk i samme området og det plutselig dukket opp noen mennesker bak oss. Det var i fjor vår, mens Fant også levde. Det er ytterst sjelden at jeg møter noen mennesker i Ljøtelende, faktisk. Pia og Ebbie var i fullt sprang mot dem, men brå-snudde og kom helt inn til meg da jeg brukte super-innkallingslyden. Fant klarte jeg å få stoppet før han fikk sprunget avgårde. Denne gangen hadde jeg med meg godbiter (tørka lever) og gjett om jeg var raus med å gi hundene disse godbitene. Vi fant også en pinne som vi leika med. Etter belønningen hadde hundene helt glemt menneskene som nå hadde gått forbi oss, fordi fokuset var på belønningen og meg.

DERFOR: tren super- innkalling så ofte som du kan. Hvis du ikke har gjort det, kan du heller ikke bli irritert på hunden din hvis den ikke kommer når du roper. Så enkelt er det egentlig!

NOEN ENKLE RÅD VEDR. INNKALLINGSTRENINGEN.

 • Lag deg en kjempefin innkallings-lyd, en som er lett for deg å bruke og som kan høres på lang avstand. Ikke bruk kommandoene som du benytter deg av på hverdags-innkallingen. Hold de kommandoene fra hverandre.
 • Vær konsekvent og belønn HVER GANG du trener super-innkalling.
 • Finn verdens beste belønning og ikke bruk denne i andre situasjoner. Belønningen skal være et «knapphetsgode» og må derfor ikke ligge fremme til fri benyttelse. Bytt belønning etter en tid, slik at det blir variasjon i belønningene.
 • Tren i situasjoner som du vet dere kommer opp i. Bruk langline for å ha kontroll på hunden din.
 • Tren på forskjellige plasser. Det er viktig.
 • Legg opp treningen slik at hunden har mulighet for å lykkes.
 • Øk vanskelighetsgraden på treningen litt etter litt. Husk at mestring gir selvtillit for hunden (og deg).
 • Når du trener og hunden ikke kommer på innkalling nr 3, må du gjøre det lettere for hunden. Tren mere på dette stadiet, før du øker vanskelighetsgraden på treningen. Ta på langline slik at du får kontroll.
 • Bruk god tid når du belønner (ikke bare gi en godbit, det holder ikke).
 • Ikke bruk sint stemme eller vær negativ når du trener innkalling. Innkalling skal bare gi gode følelser hos hunden din og motivere den til å komme helt inn til deg.
 • Hvis hunden kommer sakte mot deg, kan den ha reagert på din litt negative stemme. Den prøver derfor å dempe deg ved å gå sakte. Dette gjør hundene i en slik situasjon. Hunden er derfor ikke ulydig, og skal for guds skyld ikke bli «tatt» eller annet (f.eks. et sint kropp-språk fra deg), når den kommer inn til deg. Du har antageligvis trent for lite i situasjonen, hvis du føler at du må bli morsk fordi hunden din ikke kommer. Den viser ikke «fingeren» til deg, eller prøver å være sjef eller å klatre på rangstigen (jeg er ikke glad i det som står i den setningen, for en hund gjør ikke det). Tren mere!
 • Ikke «bruk opp» super-innkallingslyden din. Det gjør du når du ikke alltid belønner hunden etter at du har ropt på den. Hunden mister da forventningen og gleden den føler når den kommer helt inn til deg. Bruk heller hverdags-innkallingen i slike situasjoner.
 • Jobb ofte med super-innkallingen og slutt ALDRI ALDRI å belønne den!!

Jeg kunne ha skrevet mye mere, både om teori og praktisk innkallings-trening. Det får jeg heller spare til et innkallingskurs.

TREN INNKALLING, LEK SAMMEN OG HA DET MORSOMT UNDERVEIS.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..