Flott artikkel, verdt å lese.

Dette er skrevet av Tess Erngren, GoodDog Center. Hun har satt ord på det jeg forteller på mine kurs, dette er god lesing

För att hålla hundpsykologen borta, och för att må bra, är det viktigt att hunden får den dagliga stimulans den behöver. Både fysiskt, mentalt och socialt. Med lite tanke bak de turer du ändå går med din hund så kan du kombinera dessa med hundens behov, och på så sätt effektivisera tiden och få en gladare hund. Visualisera att hunden har batterier som måste tömmas genom arbetsuppgifter du tillgodoser. Om du inte gör det så kommer hunden skapa sig egna arbetsuppgifter, vilket sällan är något vi uppskattar då de ofta artar sig i form av överdrivet skällande, grävande, jagande, vaktande eller annat naturligt, men oönskat, beteende.

1 – Snusetur

Att snusa är maximalt stimulerande för alla hundar. De lever i dofternas värld och får med sig det mesta av sin information genom nosen. Så att låta hunden gå en tur per dag, där den får snusa så länge som den vill, på alla fläckar den finner, är ett enkelt sätt att tillgodose detta behov. Till exempel kan man tillägna morgonturen till att långsamt spatsera runt i de närmaste kvarteren där du bor, och låta hunden läsa lokaltidningen, skriva pee-mails och posta på PälsBook. Hunden har, precis som vi, ett stort behov att uppdatera sin sociala status och få med sig vad som sker på reviret. Hur mår favoritkompisen Fido, när har Bella löptid och vart tog katten vägen?!

Att låta hunden snusa färdigt och få “läst hela artikeln” är viktigt. Att få med sig all information doften har att ge, istället för att bli bortsläpad precis som man fått läst en spännande titel och ingress minskar stress och frustration. Osäkra hundar uppträder mer trygga om de fått med sig så mycket som möjligt av informationen de andra hundarna lämnat. Och en trygg hund lär sig att den inte måste kasta sig med full kraft mot fläcken, för at sen spjärna emot stående som en krabba för att undvika att bli dragen vidare. Tillåten snusing gör turen mer givande och mer avslappnad för både hund och ägare, så ta med sig en kaffe och låt dagen starta i lugn och ro.

Sök och spår
Om du bor i ett område med lite innehållslös lokaltidning så kan du öka stimulansen genom att lägga egna sök och spår. Eller om du har lite dåligt med tid, tänk på att 20 minuters effektivt sök- spårtrening är likvärdigt med 2 timmars tur – för att det är just snusingen som är den egentliga stimulansen. Låt gärna hunden snusa fram sin egen frukost genom att du kastar den ut i trädgården eller på ett ställe på turen där hunden kan fokusera på att finna maten sin. Vilda hundar spenderar 95% av sin vakna tid på att finna föda för att överleva, om din hund glufsar i sig frukosten på 2 sekunder – vad skall den då fylla resten av dagen med?

Kantarell

2 – Skogstur

Att få gå lös är var hunds dagliga rättighet. Gärna i skogen där den får använda hela kroppen för att springa, hoppa, balansera, gräva, utforska och njuta av den naturliga miljön. Hundar som går för mycket i koppel och på asfalterade vägar måste hela tiden anpassa sig till en onaturligt långsam och flat gångstil, de utvecklar dålig muskulär förmåga och ofta belastningsskador. Det är inte heller naturligt för hunden att hålla jämna hög fart, så om du önskar springa eller cykla med hunden är det viktigt att den är lös. Bara då kan den utöva ett naturligt varierat tempo som innebär att den kan stoppa, snusa, trava, rusha ikapp, stoppa, snusa och så vidare.
Den tid under året då det råder bandtvång kan hunden uppleva samma frihet i sele og långlina.

Stress versus stimulans
En tur utan snusing har lite värde för hunden, så att släpa den efter sig bara för att du vill ut och jogga är kanske inte helt optimalt. Det är inte heller speciellt konstruktivt att kasta boll eller pinne, då detta ofta triggar jakt- och vallinstrinkter som stressar hunden till att producera mer energi. Stress är inte det samma som stimulans! Det första skapar energi, det andra förbrukar energi. Är inte huvudet “på” så lär sig hunden ingenting – och enligt min åsikt är våra hundar allt för smarta för att bara springa efter pinnar. Har du någonsin sett hundar kasta pinnar till varann?

Natur – och stadsagility
Om du nu inte bor så nära skogen så kan du istället använda parker och stadsmiljö till att utmana hundens fysiska förmåga. Träna hunden till att hoppa upp på stenar och parkeringskonor, balansera på liggande stammar och vägbommar, krypa under bänkar och balansera på statyer. Använd allt du kan tänka dig som en agilitybana och belöna hunden för sina färdigheter. Inte bara får hunden mer fysisk och mental stimulans – ni kommer ochså få massvis av positiv upsskättning från passerande betraktare!

Passivitetsträning
Glöm inte bort att ibland också ta en paus för att bara sitta på en bänk, och se på allt som händer runtomkring, utan att reagera på det. Med denna passivitetsträning lär du hunden att slappna i alla miljöer, vilket är nyttigt så att hunden kan var med på café, resa kollektivt, vara med på besök hos vänner och generellt tackla stressfulla miljöer utan att uppleva det som negativt. Om hunden har svårt för att hålla sig i ro när du startar denna träning, ge den något rogivande att göra som till exempel en Kong fylld med något gott att slicka i sig.

Base8003

3 – Lek  – och träningstur.

Hunden har under domestiseringen blivit så beroende av oss människor att den faktiskt väljer oss framför sin egen art, men det är ändå viktigt att tillgodose dens behov av att få “prata hund” ibland. Detta för att de så klart har en helt annan kommunikation och stimulans av att umgås hundar, speciellt under valp och unghundstiden, plus att det är viktigt att bibehålla positiva upplevleser av andra hundar så vi inte utveklar osäkerhet då samhället är fullt av hundar överallt.

Playdates med playmates
Detta innebär inte att din hund skall rusa upp till allt fyrbent som rör sig, det är inte naturligt för vuxna hundar att takla nya möten med andra hundar hela tiden, de känner sig tryggast med fasta möten med hundar de redan har en etablerad relation till. Avtala därför playdates med playmates hunden redan tycker om, gå tur samman eller möt upp på en fast plats i en park där de kan löpa lösa och finna på konstruktivt hundgöra samman.

Den viktiga leken
Lika mycket som hunden behöver leka med kamrater, vill den leka med dig! Glöm inte bort att busa, leka och vara barnslig med din hund. Mentalt och känslomässigt är hunden hela livet som ett barn, så det är viktigt att vi beter oss som barn sammen med dem. Här är det konstruktivt att använda en pinne till att leka jaktlek, när du har pinnen jagar hunden dig, när hunden har pinnen jagar du honom.
Plocka upp en kotte som du sen gömmer, och så söker ni efter den tillsammans. Vem hittar kotten först?
En PET-flaska du hittar kan användas till att kampas om, du håller fast tag i flaskan och drar den i mot dig eller sidleds, inte upp och ned då detta inte är naturlig belastning för hundens nacke! Släpp leksaken ibland så hunden inser att den är bara kul om du hänger fast i andra änden.
Släng dig på backen och rulla runt tillsammans i en glad brytningslek, hunden kommer knappt att tro sina ögon – och fullständigt älska det!

Poängpromenad
Att lära sig nya ting är lika stimulerande för hunden som det är för dig. En hög känsla av mästring ökar prestation och självtillit hos alla individer, og det når vi genom att hela tiden gradvis utmana oss med ny inlärning.
Tester visar på att det är maksimalt glädjande för hunden är att finna på saker sammen med sin ägare, faktiskt i ändå större grad än att leka med andra hundar eller att äta. Vad ni vill träna på har lite betydelse för hunden, bar ni gör något tillsammans! Om det innebär att träna lydnad, trikks, apportering eller personspår spelar ingen roll  – det viktiga är att ni tycker det är kul båda två! Lägg in små träningspass på turen, som en poängrunda, så ökar du både samarbete, kontakt och stimulerar i massor.

Ralph&CloePlay

 Vad passar dig och din hund?

Självfallet är det rasemässiga och individuella skillnader att ta hänsyn till; vissa hundar behöver mer fysisk stimulans, andra mer mental, vissa är inte så sociala – så detta är en generell rekommendation för alla att finna goda tips och råd att inspireras utav. Om det passar er bäst att läsa kvällstidningen i stället för morgontidningen – så gör ni så klart det, om ni inte har en skog i närheten att springa lös i – lek jaktlek i trädgården, om ni inte har fasta kompisar att möta upp med var dag – se till att ta en lång tur samman med bästa kompisen på helgen. Sätt samman ert eget turschema med det som ni finner allra mest skoj!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..